Tietokoneen tarkistus

Mekaaniset testit suoritetaan erikoisohjelmilla, jotka testaavat tietokoneen komponentit erittäin tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Viallisista komponenteista ja viallisesta toiminnasta saadaan näin yksityiskohtaista tietoa, jonka perusteella tietokoneen kokonaiskunnosta jää tarkka raportti.

Mekaaninen testi tulisi suorittaa aina, jos on syytä epäillä tietokoneen toiminnan heikentyneen. Näin voidaan suunnitella tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja välttyä suuremmilta huoltokustannuksilta, kun vika havaitaan ajoissa. Mikäli tietokone on jo epäkunnossa, voidaan testillä tarkistaa vian laajuus ja mahdollisuus tietojen palautukseen kovalevyn osalta. Hidasteleva ja oireileva käyttöjärjestelmä tarkistetaan myös suorituskyvyn ja toimivuuden kannalta.

Tarkistuksen kohteet

Prosessori

Prosessorin eli ns. tietokoneen aivojen tarkistuksessa rasitetaan ja testataan prosessorin eri osioita suorituskyvyn mittaamiseksi ja virhetilanteiden kartoittamiseksi. Prosessorin käyttölämpötila testataan myös, jolloin koneen ilmanvaihdon ongelmat tulee kartoitettua samalla.

Muisti

Tietokoneen keskusmuisti on sujuvan käytön kannalta tärkein ja usein yleisin syy epämääräisiin ongelmiin ja tietokoneen kaatuilemiseen. Testissä rasitetaan muistia monella eri metodilla, jolloin vikatilanteista saadaan kattava kuva.

Kovalevy

Tietokoneen kovalevyllä on usein korvaamatonta tietoa, joten suorituskyvyn perusteella tehdyt arviot sen kunnosta ja ennakoitavista vikatilanteista ovat tärkeitä. Testissä mitataan luku- ja kirjoitusnopeuden lisäksi tallennuksessa käytettävät sektorit sekä elektroniikka.

Stressitesti

Tietokoneen toiminnasta saadaan tarkkaa tietoa stressaamalla komponentteja yhtä aikaa, jolloin yhteiskäytössä olevat komponentit ovat maksimaalisessa käytössä. Vaikeammatkin viat saadaan näin diagnosoitua, jolloin saadaan aito kuva salakavalimmistakin vioista.

Muut komponentit

Mekaaninen testi sisältää runsaasti komponenttitestejä aina mikrotopologiasta perus luku- ja kirjoitustesteihin.

Jatkotestaus

Mikäli komponenttitestauksessa löytyy vikoja tai yhteiskäytön vikoja useammista komponenteista, testataan kyseiset komponentit erikseen vielä tarkemman kokonaiskuvan saamiseksi.

Jatkotoimenpiteet

Mekaanisen testin tulosten perusteella meiltä saa paikan päällä apua ja varaosia ongelmiin. Huollamme tietokoneet ammattitaidolla